Nieuws / 43 Cubestee-flexwoningen zijn opgeleverd!

43 Cubestee-flexwoningen zijn opgeleverd!

Woensdag 12 juni zijn in het stadsdeel Tongelre (Eindhoven) aan de Quinten Matsyslaan 43 Cubestee-flexwoningen opgeleverd. Dat gebeurde op feestelijke wijze onder het toeziend oog van bewoners, betrokken partijen en omwonenden. De Cubestee-woningen zijn voor Eindhoven een oplossing voor mensen met woonurgentie en starters. Zij wonen er maximaal twee jaar en kunnen dan doorstromen naar een reguliere woning.

Flexibiliteit en betaalbaarheid

De oplevering werd opgeluisterd door de sierlijke flips en salto’s van de Eindhovense freerunners van Commit040. Ook wethouder Yasin Torunoglu was aanwezig. Hij heeft wonen, wijken, werk en ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. Torunoglu: “Op dit moment zijn veel Eindhovenaren met spoed op zoek naar een woning die past bij hun portemonnee. Desnoods tijdelijk. De woningmarkt vraagt om flexibiliteit en betaalbaarheid. De Cubestees voldoen aan die voorwaarden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat veel mensen blij worden gemaakt met deze bliksemsnelle ontwikkeling.”

Mensen met woonurgentie en starters

De flexibele woningen zijn gebouwd in opdracht van woningcorporatie Sint Trudo. Directeur-bestuurder Theo van Kroonenburg is er trots op: “Met deze moderne Cubestee-woningen komen we tegemoet aan een dringende vraag in Eindhoven voor tijdelijke woningen voor starters en mensen met woonurgentie. Voorbeelden daarvan zijn mensen die zich hier willen vestigen voor werk of bijvoorbeeld mensen in scheiding. Op deze manier helpen wij mensen die obstakels in hun leven tegenkomen vooruit. Dat is voor ons werken vanuit onze missie ‘Supporting People’.” De corporatie koos voor dit ontwerp omdat het “echt iets toevoegt aan de locatie en de omgeving.”

“Schitterend project”

Ook de bewoners zijn er blij mee. Bewoner Edwin: “Een schitterend project. Wij zijn allemaal blij dat we hier kunnen wonen. Ik ben erg enthousiast over het concept dat nog duurzaam is ook. Het idee dat we dit in Nederland kunnen neerzetten bevalt me erg goed.”

Compact en duurzaam

De Cubestee – de naam is een samentrekking van kubus en bedstee – is ontwikkeld door architectenbureau Onix NL, Friso Bouwgroep en Rizoem. Het zijn compacte, duurzame en goed geïsoleerde woningen – zonder aardgas maar mét zonnepanelen. Het is dé oplossing voor flexibele huisvesting, zowel tijdelijk als blijvend. Die flexibiliteit vind je ook terug in de features. Er is variatie mogelijk in de capaciteit en de indeling, maar ook in gevel- en interieurafwerking en in de energieprestatie.

Razendsnel bouwen

De flexwoning is compleet uitgerust met badkamer, keuken en installaties. Er zijn twee types: studio’s met een woonoppervlak van 32 m2 en appartementen van 59 m2. De basis van de Cubestee is houtskelet, waarvan de elementen en bijbehorende onderdelen (ramen, kozijnen, installaties) in de fabriek in Friesland worden voorbereid. Alle onderdelen worden vervolgens in één dag per woning op locatie geplaatst en afgemonteerd door Friso Bouwgroep. Door deze razendsnelle manier van bouwen is er voor de omgeving zeer weinig overlast, en hoeft de bouwer vrijwel geen rekening te houden met weersomstandigheden.