Nieuws / Groningers openen ambassade in Leeuwarden

Groningers openen ambassade in Leeuwarden

De organisatie van de Culturele Hoofdstad zocht zelf contact met Groningen. Met succes: de stad en de provincie zagen er wel heil in om zich in Leeuwarden te presenteren. In overleg met culturele instellingen namen ze het initiatief voor een culturele ambassade, die op 15 september open gaat.

,,Het thema draait om water en waterstof’’, zegt Mare van Koningsveld namens het Centrum Beeldende Kunst in Groningen. Zes beeldende kunstinstellingen en de Rijksuniversiteit Groningen zijn erbij betrokken. Details over de expositie moeten nog worden uitgewerkt, maar er zullen in ieder geval ‘bijzondere installaties’ worden opgebouwd. De Groningers organiseren er een activiteitenprogramma omheen, inclusief educatie voor kinderen.

De initiatiefnemers hebben gekozen voor een opvallend onderkomen op het water. Het gaat om vier grote houten kubussen, die op pontons op de Zuiderstadsgracht worden geplaatst. Ze verschijnen straks op het water tussen de Blokhuisbrug en de Weaze, ongeveer op de plek waar vroeger het ARK-schip lag.

Het Groninger architectenbureau Onix diende hiervoor een vergunningaanvraag in bij de gemeente Leeuwarden. De architecten zijn namelijk samen met ontwikkelaar Rizoem de bedenkers van de zogeheten Cubestee, een multifunctionele kubus die nu in Leeuwarden wordt toegepast. Onix is in Friesland onder andere bekend van de houten bruggen in Sneek en de prijswinnende Michaëlschool in Leeuwarden.

De afbeelding toont een Cubestee, die enkele jaren geleden in Eindhoven stond. Foto: Peter de Kan.