Ons portfolio / De Creek Heerenveen: fase 2

De Creek Heerenveen: fase 2

Om de toekomstige bewoners van De Creek het huis te geven dat ‘past als een jas’, is gekozen voor Mede Opdrachtgeverschap (MO). Maar dan wel MO volgens ‘Fries Model’.

"En zo willen we voortaan per gebied en regio gaan bekijken waar behoefte aan is wat betreft het afstemmingstraject bij Mede Opdrachtgeverschap."

Regionale verschillen

Mede opdrachtgeverschap (MO) is een mooie mix van de zekerheid van projectbouw en de groeiende vraag naar meer individuele invloed van de koper. Jannet Voorn van Rizoem heeft inmiddels geconstateerd dat er nogal wat regionale verschillen zijn qua uitwerking van MO: “Daar waar men in de stad Groningen bijna geen genoeg kan krijgen van de individuele invulling en het afstemmingstraject, willen de Friezen in Heerenveen liever een min of meer kant-en-klaar product met opties en een duidelijke prijsopgave.”

Fries Model

Jannet: “Toen we bij het maken van de plannen voor De Creek fase 1 erachter kwamen dat de Friezen in Heerenveen niet zaten te wachten op het hele afstemmingstraject, hebben we ons daaraan aangepast. Dat hebben we het ‘Fries Model’ genoemd. Bij de planvorming van fase 2 hebben we het Friese Model doorgezet. Naar ieders tevredenheid, mogen we wel zeggen. En zo willen we voortaan per gebied en regio gaan bekijken waar behoefte aan is wat betreft het afstemmingstraject bij MO.”

Fase 1 en fase 2: de verschillen

Bij De Creek fase 1 ging het om 26 woningen, zowel geschakeld vrijstaand als twee-onder-één-kap. Deze types komen ook terug in fase 2. Hier worden 16 koopwoningen aangevuld met 15 rijwoningen die worden verhuurd. De woningen zijn goed geïsoleerd en gasloos (fase 2), extra zonnepanelen zijn mogelijk. De woningen zijn gebouwd op een ‘eilandje’. Het zijn leuke woningen die zich onderscheiden van de andere nieuwbouw in Skoatterwald. En daar zijn we best een beetje trots op!

Drukte op de bouwmarkt

De afgelopen jaren is de vraag naar aannemers, bouwvakkers en bouwmaterialen enorm toegenomen. Dat zorgde nogal eens voor spanningen op de ‘bouwmarkt’. Jannet hierover: “Gelukkig hebben wij daar bij dit project weinig last van gehad. We hebben goed samengewerkt met de architect en de aannemer. De aannemer geloofde ook in het project en conformeerde zich eraan.

De planning

Inmiddels is fase 1 afgerond. De woningen voor De Creek fase 2 zijn in 31 oktober 2019 in de verkoop gegaan. Gezien het aantal aanvragen zijn ze erg in trek: inmiddels is ruim de helft verkocht, de andere woningen zijn onder optie. De bouw van fase 2 start later dit jaar.

Deel