Ons portfolio / Park-, kade- en poortwoningen in Groningen

Park-, kade- en poortwoningen in Groningen

Op maat, flexibel en uniek wonen hoeft niet synoniem te zijn aan dúúrder wonen, bewijst Rizoem met de bouw van 10 kade-, park- en poortwoningen in de Nieuwe Linie.

"Er wordt ook geïnvesteerd in de leefomgeving, waardoor iedereen verder kijkt dan alleen de eigen vierkante meters"

De woningen

De 4 kadewoningen van meer dan 7 meter breed, hebben een uniek uitzicht op het Winschoterdiep, wat volop inspiratie biedt voor de inrichting van de woning. De 5 parkwoningen van circa 7 meter breed hebben vrij uitzicht op het park aan de voorzijde en een diepe achtertuin. Ook bij deze woningen bepalen de kopers de indeling en extra opties. De poortwoning is een unieke woning waar er maar één van wordt gebouwd. De woning heeft door de hoge ligging vrij uitzicht in alle richtingen. Ook deze woning is helemaal naar eigen wensen aan te passen.

MO ínclusief leefomgeving

De doelstelling van de gemeente was om vooral in te zetten op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en Mede Opdrachtgeverschap (MO). In het geval van de park-, kade en poortwoningen is er voor MO gekozen: Rizoem ontwikkelt de woningen en investeert in een duurzame leefomgeving door de bewoners te begeleiden in het ontwerp proces. In dat ontwerpproces geven de toekomstige bewoners niet alleen hun eigen woning vorm, maar wordt er ook geïnvesteerd in de leefomgeving, waardoor iedereen verder kijkt dan alleen de eigen vierkante meters.

Samen met de buren

Met 13 bewoners van een naastgelegen CPO project wordt een binnengebied en de kade waar de woningen aan liggen, gedeeld. Rizoem heeft samen met de CPO vereniging geïnvesteerd in het gebied, door deze door een landschapsarchitect te laten ontwerpen.

Nadenken over energieverbruik

De 10 park-, kade en poortwoningen zijn deels gasloos. Voor de toekomstige bewoners betekende dit dat ze goed moesten nadenken over hun energieverbruik in relatie tot de indeling van de woning. Zo hebben de bewoners, in overleg met de bouwfysisch adviseur, uiteindelijk zélf het energiepakket voor hun woning kunnen samenstellen.

Veel mogelijkheden

Er waren veel mogelijkheden en dus ook veel keuzes te maken. Dat had natuurlijk gevolgen voor het proces. Omdat de keuzes die gemaakt moesten worden persoonsgebonden waren, was er intensief één op één contact met de architect over de indeling woning.

Goed begeleid proces

De toekomstige bewoners zijn zeer te spreken over het proces én het resultaat: hun eigen vormgegeven woning op een mooi ingerichte toekomstbestendige plek.

Deel