Ons portfolio / Droom zoekt slimme financiering

Droom zoekt slimme financiering

Staatsbosbeheer was voor de rijksmonumentale boerderij Enne-Jans Heerd in Maarhuizen (Winsum) op zoek naar een ondernemer met visie; iemand die kansen zag om deze geweldige plek een duurzame toekomst te geven. Een toekomst waar verleden en heden elkaar vinden in het prachtige Groninger landschap. Rizoem ziet mogelijkheden.

"Rizoem is maatschappelijk gedreven, durft anders te denken, krijgt veel voor elkaar en is in staat verschillende werelden te verbinden"

Cultuurhistorisch erfgoed

Toen Staatsbosbeheer jaren geleden het monumentale Enne-Jans Heerd in bezit kreeg, was het vanuit de ruilverkaveling aangewezen als cultuurhistorisch erfgoed. Nadat enkele jaren geleden de boer het pand had verlaten, stond Staatsbosbeheer voor de uitdaging om de boerderij een nieuwe invulling te geven.

Dromen verwezenlijken

Het uitschrijven van een prijsvraag voor ondernemers met visie, bood echter geen soelaas. Eeuwig zonde, vond Rizoem, en belde met Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn , die al langere tijd een droom hadden die ze wilden realiseren: een belevingsplek creëren waar mensen, natuur en cultuur samenkomen.

Erfpachter

Mayke en Gijs vinden de Enne-Jans Heerd de perfecte plek voor hun plannen, maar er moet nog veel gebeuren: “Een wijziging van het bestemmingsplan, een ondernemingsplan, een projectplan, een voorlopig ontwerp en dan hebben we het nog niet eens over de financiering voor restauratie, verduurzaming en achterstallig onderhoud. Rizoem biedt gelukkig uitkomst: ze worden erfpachter van de boerderij en wij gaan huren. Zo kunnen we gezamenlijk dit enorme project uitvoeren.”

Eerdere samenwerking

Mayke ziet het helemaal zitten, want Rizoem is een fijne partner om mee samen te werken: “Rizoem is maatschappelijk gedreven, durft anders te denken, krijgt veel voor elkaar en is in staat verschillende werelden te verbinden. Ik heb eerder met ze het labLOKAAL ontwikkeld , waarbij we op locatie met gemêleerde groepen creatieve denkers, professionals en bewoners werkten aan alternatieve invullingen voor specifieke locaties. Ook toen hadden we een goede samenwerking die tot mooie resultaten heeft geleid. “

Plannen genoeg

Mayke en Gijs wonen sinds mei dit jaar op de Enne-Jans Heerd en vinden het heerlijk. “De plek heeft zoveel kwaliteiten en is zo inspirerend en leent zich enorm goed voor een organische ontwikkeling. Geen groot masterplan, maar kijken wat er bij de plek past. Zo organiseren we 15 september een Appelfeest, waarbij we op festivalachtige wijze van alles organiseren rond het plukken van appels; we hebben hier zoveel appelbomen! Verder verzorgen we incidenteel vergaderingen en lunches voor partijen zoals Staatsbosbeheer. Dit willen we in de toekomst verder gaan uitbreiden. Ook een theetuin behoort tot de mogelijkheden en natuurlijk bieden we een podium voor cultuur, theater, muziek en workshops.” Plannen genoeg dus, voor de Enne-Jans Heerd. “Kom eens een kijkje nemen; je kunt ons vinden via www.ennejansheerd.nl .“

Deel