Duurzaam, aardbevingsbestendig, makkelijk te bouwen, tijdelijk, definitief, individuele invulling, relatief goedkoop, flexibel inzetbaar en nog mooi om te zien ook! Dit zijn geen loze kreten; dit is de Cubestee! En de Cubestee heeft nog veel meer te bieden. Oftewel: hoe een Gronings product antwoord geeft op de toekomst.
“Aanleiding was een studie naar de Veenkoloniën: hoe om te gaan met krimp in de regio en daarbij ook nog eens aan te sluiten bij bestaande tradities als karakteristieke lintdorpen, Oldambtster boerderijen en eigenzinnige Noorderlingen”. Aan het woord is Haiko Meijer, oprichter/directeur/architect Onix. Daar waar voor de meeste mensen ‘krimp’ een negatieve connotatie heeft, klonk het bij Meijer als muziek in de oren (een andere hobby van hem): het idee voor de Cubestee was dan ook snel geboren.
Een oervorm (kubus), met oer-afmetingen (6x6x6 meter), gemaakt van oermateriaal (hout), en nog makkelijk te bouwen ook. Rauw en ruig, maar toch strak en aaibaar. Passend in bestaande structuren, zodat je met ‘de tijdelijkheid’ de toekomst de hand reikt. Die ‘toekomstige tijdelijkheid’ zit hem volgens Meijer vooral in het feit dat de Cubestee zich heel goed aanpast aan iedere omgeving en de vraag die er op dat moment speelt, zonder het landschap/het gebied geweld aan te doen. En dat kan eindeloos doorgaan.
“Je kan er eigenlijk grenzeloos mee variëren”, zegt Meijer. “De Cubestee staat goed op een erf, in de achtertuin, maar ook in de stad. In zijn eentje, geschakeld tot woningblok of zelfs tot een wijkje. Bovendien kun je bij de Cubestee niet alleen de capaciteit en indeling zelf bepalen, er zijn ook variaties mogelijk in gevelafwerking, interieurafwerking en energieprestatie. Wat je zelf maar wil”.
Het houdt maar niet op. Zelfs de doeleinden waarvoor de Cubestee kan worden ingezet, zijn er te over. “Maak van de nood een deugd door bijvoorbeeld crisisopvang te koppelen aan actuele vraagstukken in het landelijk gebied: krimp, leegstand erfgoed, gebrek aan goedkope huisvesting, onder druk staande sociale verbanden en voorzieningen. De Cubestee biedt een mens-, plek- en toekomstgericht perspectief voor het maken van een ‘nieuw thuis’ voor bijvoorbeeld vluchtelingen en statushouders, maar ook voor starters, studenten, alleenwonenden, zzp’ers en ouderen. Plekken waar wonen, werken, leven, talenten, passies en initiatieven ontplooid kunnen worden”, aldus een enthousiaste Meijer.
Hoe kan het ook anders? Zo’n bouwconcept móet wel een prijswinnaar zijn. Bij ‘a Home away from Home’ -een prijsvraag die het COA en de Rijksbouwmeester hebben uitgeschreven voor nieuwe ideeën over huisvesting van asielzoekers- is de Cubestee positief opgevallen én in de prijzen gevallen.
Omdat de Cubestee slim in elkaar zit, voldoet aan alle eisen van het bouwbesluit en bovendien makkelijk te verplaatsen is, is hij snel leverbaar en op iedere gewenste plek neer te zetten. Zélfs in grote aantallen is hij nog op korte termijn leverbaar!
De Cubestee is steeds vaker te zien. “Dat was Onix niet gelukt zonder Rizoem”, beweert Meijer. “Rizoem staat middenin de markt, maar durft ook ‘out of the box’ te denken. Rizoem heeft de Cubestee omarmd en brengt hem breed onder de aandacht. Deze zomer worden er 24 Cubestees geplaatst in Eindhoven, maar ook in Leeuwarden en Groningen is hij binnenkort te zien. In Leeuwarden -dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa- worden er 4 gerealiseerd op drijvende pontons en doen ze dienst als Culturele Ambassade van Groningen. Daarnaast gaan de 2 Cubestees van Let’s Gro naar het Suikerfabriek terrein, waar op termijn ook 24 Cubestees van Nijestee gerealiseerd zullen worden. We zijn er trots op!”