De provincie Groningen telt vele (rijks)monumenten, waarvan zich een groot aantal in de stad Groningen bevindt. Beeldbepalende monumenten waar we trots op kunnen zijn. Het blijkt echter steeds moeilijker om monumentale gebouwen op een verantwoorde wijze in stand te houden.
Om het Groninger monumentale erfgoed te behouden, is het voeren van een gezonde exploitatie noodzakelijk. Kennis van monumentaal vastgoed en financiƫn is daarbij onontbeerlijk. Daarom is Dick Janssen begin 2013 gevraagd die kennis en ervaring in de functie van directeur a.i. in te zetten voor het GMF. Niet geheel zonder succes: het GMF is economisch gezond en bezit maar liefst 14 panden. Voor de komende jaren staat een versnelde groei op het programma om ervoor te zorgen dat monumentaal bouwkundig erfgoed voor stad en regio behouden blijft.
Het is van groot belang om tastbare voorbeelden van de geschiedenis te hebben. Monumenten maken onze historie zichtbaar en voelbaar en zijn een inspiratiebron voor velen: hedendaagse kunstenaars, architecten en vele anderen. Monumenten geven de stad en het landschap eigenheid en sfeer.
Het Groninger Monumenten Fonds (GMF) stelt zich ten doel om monumenten in stad en provincie te verwerven en te restaureren. Daarna volgt herbestemming, verhuur en beheer. Om monumenten te behouden is maatschappelijk bewustzijn inmiddels niet meer voldoende; ook de economische haalbaarheid bepaalt het lot van ons historisch erfgoed.