Ons portfolio / Samen uniek wonen met respect voor de natuur, de buren én elkaars privacy

Samen uniek wonen met respect voor de natuur, de buren én elkaars privacy

Buurtschap De Gast in Zuidhorn is een uniek woningbouwproject met gedeelde voorzieningen. Mede-Opdrachtgeverschap is de insteek. De initiatiefnemers van dit project voor levensloopbestendig wonen, schakelden Rizoem in als adviserend projectontwikkelaar. Uitgangspunt: duurzaamheid in wonen én leven!

"Scheiden wat moet en delen wat kan, is een belangrijk uitgangspunt"

Samen aan de gang

Robert Kuiper is blij met dit project: “Het unieke aan dit project is niet alleen dat dit het eerste MO-project is in Zuidhorn, maar ook dat het gebouwd gaat worden in een bestaande omgeving. Je hebt dus niet alleen rekening te houden met de wensen en eisen van de opdrachtgevers, maar je moet ook de buren erbij betrekken. Immers: beter een goede buur dan een verre vriend.” Rizoem schenkt daarom niet alleen aandacht aan het proces tussen opdrachtgevers en de diverse opdrachtnemers, maar ook aan het proces met ‘de buren’.

Naar eigen inzicht

Samen met De Unie Architecten en Bolt Projectmanagement wil De Buurtschap ongeveer 15 woningen gaan realiseren. Het gaat om geschakelde woningen en appartementen die met hun voordeur rond een gezamenlijk erf worden gesitueerd. Aan de achterzijde heeft ieder een eigen veranda/buitenruimte met zicht op het gemeenschappelijk groen. De woningen hebben verschillende afmetingen (70 m2 en 90 m2) Binnen de kaders van de ‘basiswoning’ wordt samen met de bewoners gekeken welke manier van wonen bij ze past. De woning kan naar eigen inzicht ingedeeld worden. Zo heeft elke woning bijvoorbeeld een plattegrond waarbij het mogelijk is om te kiezen voor een slaapkamer op de benedenverdieping. Hou je van koken? Dan kies je voor een extra grote keuken op een prominente plek in je woning. Uitbreiding van de woning is ook mogelijk. Kortom: op maat gemaakt!

Duurzaam delen

De woningen hebben een hoge standaard op het gebied van duurzaamheid: “Scheiden wat moet en delen wat kan, is voor de opdrachtgevers een belangrijk uitgangspunt. Zo heeft elke woning een eigen installatie, maar zonnepanelen of warmtebronnen worden gedeeld. Daar blijft het echter niet bij. Een logeerkamer, extra bergruimte, een werkplaats, een ontmoetingsplek; het kan allemaal gedeeld en dus samen ingevuld worden. En dat in een groene parkachtige omgeving. Daar wordt toch iedereen blij van?” aldus Robert.

Deel