Ons portfolio / Van Jacobijner klooster tot eigentijdse plek met Cohousing

Van Jacobijner klooster tot eigentijdse plek met Cohousing

De voormalige Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat in Groningen is onderdeel van de plek waar Dominicaner monniken in 1308 het Jacobijner klooster stichtten. Naast de nodige contemplatie werd er onderwijs gegeven aan de armlastige jeugd. In 1907 bouwde stadsbouwmeester Mulock Houwer hier School XXXVII, die later omgedoopt werd tot respectievelijk de Eerste Groninger Jongensschool, Jacobijnerschool en uiteindelijk de Borgmanschool. Ruim een eeuw later wordt Rizoem door de gemeente Groningen gevraagd een co-housing proces te begeleiden om dit pareltje in de binnenstad van Groningen om te toveren tot een eigentijdse plek met Cohousing. Rizoem nam de opdracht met beide handen aan!

"Dit is echt een pareltje: hartje binnenstad en tóch rustig"

Ándere woonruimte

“Dit is zo’n mooie plek: hartje binnenstad en tóch rustig”, aan het woord zijn Jannet Voorn en Robert Kuiper die vanuit Rizoem betrokken zijn bij de begeleiding van dit co-housing project. “Steeds meer mensen willen in de (binnen)stad wonen, maar het is moeilijk om goede woonruimte te vinden; het lijkt wel of het centrum alleen nog ruimte biedt aan studentenwoningen, winkels en horeca. Daarom heeft de gemeente Groningen in een manifest 14 plekken aangewezen waar meer en vooral ándere woonruimte gerealiseerd kan worden: passend bij het stadshart, inspelend op nieuwe doelgroepen en ‘met liefde ontwikkeld en ontworpen’. Rizoem en Kuub buigen zich over de Borgmanscholen”.

Interactief programma

Nadat duidelijk was geworden dat Rizoem en Kuub zich mochten gaan inzetten voor de Borgmanscholen, zijn ze gezamenlijk -aan de hand van een interactief programma- met geïnteresseerden dieper op de plannen voor de Borgmanscholen ingegaan. Robert hierover: “Het inspireerde enorm om samen met een collega-bureau en betrokken mensen over de invulling van de beide scholen na te denken. Het personaliseren van de eigen woonplek en het gezamenlijk invulling geven van de gemeenschappelijke ruimtes, geeft dit project een extra dimensie. Dat is sowieso het geval met CPO-projecten: mensen komen soms met woonideeën waar je zelf misschien nog nooit bij stil hebt gestaan.”

Karakteristieke eigenschappen

Specht Architecten is het architectenbureau dat samen met Rizoem de co-housing van de Borgmanschool Jacobijnerstraat vorm gaat geven: “Gemeenschappelijk wonen, veel privacy aan een groene stadstuin en met behoud van de structuur en karakteristieke eigenschappen van het gebouw en de locatie”, is hoe Specht architecten het plan met de toekomstige bewoners wil insteken. Jannet hierover: “In het gebouw zullen appartementen worden gecreëerd, ontsloten via een lift. In de gangen, het trappenhuis en in de overige ruimtes is veel ruimte voor bijzondere gezamenlijke functies: bibliotheek, wijnkelder, gastenverblijf annex B&B, werkplaats, berging, keuken en een lift naar het dakterras.”

Randvoorwaarden

Naast de reguliere eisen op basis van stedenbouwkundige bepalingen en bouwbesluit gelden er nog een aantal randvoorwaarden voor de Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat. Zo krijgt één van de twee pleinen een openbaar karakter, zijn er geen parkeermogelijkheden op het eigen terrein en worden er geen parkeervergunningen uitgegeven. Volgens Jannet is dat geen probleem: “Parkeren wordt opgelost in de nabijgelegen Buurtstalling Bleekveld. Het openbare karakter realiseren we door de tuin bij speciale gelegenheden open te stellen voor publiek. Zo creëren de bewoners een bijzondere band tussen hun woonplek en de stad; ‘een goed bewaard publiek geheim’. Hoe leuk is dat?“

Deel