Nieuws / Studiereis Wenen

Studiereis Wenen

Woensdagavond 21 september brachten acht Rizoemers een bezoek aan de stad Wenen. Ze stapten in de trein naar Utrecht om de overstap te pakken naar de nachttrein die hen leidde naar de hoofdstad.

De trein reed keurig volgens schema en de volgende ochtend gingen we van station naar hotel en vervolgens naar onze gids David. Voordat we op de fiets stapten vertelde hij uitvoerig over de geschiedenis van Wenen. Vooral de Ringstrasse speelde daarin een grote rol. Deze is aangelegd op de plek van de oude stadsmuur uit de 13e eeuw. De straat wordt omgeven door talrijke imposante bouwwerken.

David begeleide ons bij een fietstour door de stad en hij liet ons de meest belangrijke plekken zien. Een van die indrukwekkende plekken is de Judeplatz met het Holocaust Memorial. Dit stelt een bibliotheek voor waarbij alle boeken omgekeerd in de kast staan. ’s Avonds bezochten we de prachtige operavoorstelling II Barbiere di Siviglia in de staatsopera.

Op vrijdag vormden volkshuisvesting en woningbouw de rode draad van de dag. Per fiets, tram en metro nam gids Hein ons mee naar bijzondere woonplekken. Eerst bezochten we het bijzondere gemeentelijke woningcomplex Karl-Marx-Hof (lengte 1.100 m, een van de langste gebouwen ter wereld) en daarna Rudolf Bednar Park en vervolgens de nieuwste wijk Seestadt. Een soort van Meerstad  (Groningen), maar dan met de bedoeling dat men er niet alleen kan wonen maar ook bijv. werken, winkelen en recreëren.

Een deel van de Rizoemers bezocht op zaterdagochtend de Spaanse Rijschool. Verder werden de mooiste en bijzondere plekken van de stad bezocht, zoals het Hundertwasserhaus en de WU Campus. Zaterdagavond stapten we weer in de nachttrein om huiswaarts te gaan. Om vervolgens echt ‘moe maar voldaan’ thuis te komen. Een schitterende reis met de conclusie dat Wenen een heerlijke stad is om nog eens terug te keren.

Hundertwasserhaus Wenen

Rizoemers medewerkers