Achter de woningen van Toos Zeelenberg en haar buurman ligt nu nog een weide waar bloemen en kruiden welig tieren. Aan de andere kant van dit landje aan De Gast in Zuidhorn breekt een bomenrij de horizon. Daar ligt de toekomstige ontsluitingsweg van Buurtschap De Gast. Samen met buurman Koos Roorda is Toos Zeelenberg opdrachtgever voor dit unieke, groene woningbouwproject. Voor Toos gaat een lang gekoesterde wens in vervulling…
“Hier gaan we later met een aantal vrienden wonen…” Dat zeiden Toos en haar man al over dit stukje land toen ze hier dertig jaar geleden neerstreken. Door omstandigheden verdwenen de plannen een tijdlang naar de achtergrond. Maar het begon toch weer te kriebelen. “En toen heb ik Robert opgebeld”, vertelt Toos. Samen met Robert Kuiper (partner bij Rizoem), zoon Koen Bolt (bouwtechnisch onderlegd) en buurman Koos Roorda vormen ze “een ongelofelijk fijn en deskundig bouwteam”, dat wordt aangevuld met de architect en een aannemer die meedenkt.”
Uniek aan dit project is dat dit het eerste MO-project (mede-opdrachtgeverschap) is in Zuidhorn. En dat het gerealiseerd wordt in een bebouwde omgeving. Rizoem schenkt daarom niet alleen aandacht aan het proces tussen opdrachtgevers en de diverse opdrachtnemers, maar ook aan het proces met ‘de buren’.
In totaal komen er rondom een gezamenlijk erf 9 geschakelde woningen en 6 appartementen. Ze kunnen naar eigen inzicht ingedeeld worden. Zo heeft elke woning bijvoorbeeld een plattegrond waarbij het mogelijk is om te kiezen voor een slaapkamer op de benedenverdieping. Hou je van koken? Dan kies je voor een extra grote keuken op een prominente plek in je woning. Veranderen binnen de vastgestelde contouren van de woning is ook mogelijk. Kortom: naar eigen smaak ingedeeld en op maat gemaakt! “Ons schetsmatige plan werd door de gemeenteraad omarmd. Ook de provincie is positief. Dus we hebben er alle vertrouwen in dat de benodigde vergunningen worden verleend. En dat we begin volgend jaar met ons mooie project van start kunnen.”
Er komen – als het aan Toos ligt – niet alleen senioren te wonen. “Ook jongere mensen zijn welkom, een beetje gemêleerd zou leuk zijn! Iedereen moet zijn eigen zelfstandigheid houden, maar ook een sociale mentaliteit hebben.” Kortom: privacy is belangrijk, maar ook gezamenlijkheid. Elke woning heeft aan de achterzijde een eigen veranda met uitzicht op het omliggende gemeenschappelijk groen. Terwijl er ook een gezamenlijke ruimte is voor bijvoorbeeld een vergadering of feestje en met extra logeerruimte. Duurzaamheid is eveneens een voorwaarde: duurzaam hout, daken vol zonnepanelen, van het gas af.
Voor Toos Zeelenberg is het een leerzame tijd. “Ik ben erachter gekomen dat ik best wel wat van de bouw weet. Maar ook dat ik dingen uit handen durf te geven aan mensen die ik vertrouw. We hebben met het hele team een super samenwerking, we dragen het met elkaar en dat is echt heel fijn!”