Hoe een inspectie inzake de aardbevingsbestendigheid van gebouwen, kan leiden tot een prachtige onderwijstransitie waarin meer gerealiseerd wordt dan men aanvankelijk voor mogelijk had gehouden.
“Door de gaswinningsproblematiek is de onderwijstransitie in een enorme versnelling gekomen”. Aan het woord is Bé Schollema, wethouder te Loppersum met in zijn portefeuille Sociaal Domein (Jeugd, Participatie, WMO), Onderwijs en Milieu, Duurzaamheid en Energietransitie. “Dat had een bedreiging kúnnen worden, maar Rizoem heeft er een kans van gemaakt. Scholen samenvoegen kan nu eenmaal niet van de ene op de andere dag. Je hebt het over het samenvoegen van fundamentele waarden en normen, onderwijsvisies én budgetten.”
Volgens Schollema zit de kracht van dit project vooral in open en eerlijke communicatie met álle betrokken partijen: “Van kinderen en ouders, tot schoolbesturen en omwonenden. Communicatie waarin op verschillende niveaus geschakeld moet worden, maar waarin mensen elkaar wél moeten kunnen verstaan. Verbinden is het sleutelwoord. Dat doen wij als gemeente zo goed mogelijk en het is ook zeker de kracht van Rizoem.”
“Daarom gaat het ons lukken om de komende 4 jaar met alle betrokken partijen de onderwijshuisvesting grondig aan te pakken. Sterker nog; vanwege de krimpproblematiek in deze regio, gaat de huisvesting van scholen dusdanig vormgegeven worden, dat de gebouwen nu en in de toekomst flexibel in te zetten zijn. En dat doen we graag samen met Rizoem”, aldus Schollema.