WIJ WERKEN SAMEN / Gemeente Groningen, Leo Hellinga

Gemeente Groningen, Leo Hellinga

"Dan móet je wel bevlogen zijn met de plek, de stad, de mensen"

Beheer van het Suikerfabriekterrein, sociale woningbouw, huisvesting statushouders financieren met privaat geld, (tijdelijke) ‘huisvesting-met-urgentie’ voor buitenlandse studenten; het is maar een greep uit de hoeveelheid van projecten waar Rizoem anders durft te denken én te handelen. En de gemeente Groningen? “Die is er blij mee”, aldus Leo Hellinga, beleidsmedewerker ruimtelijke economie en fiscalist bij de gemeente.

Bevlogen

“Soms denk ik wel eens: ‘best een gekke financiering van Rizoem: investeren in iets wat niet van hun wordt’. Dan móet je wel bevlogen zijn met de plek, de stad, de mensen”. Aan het woord is Leo Hellinga. Hij werkt graag samen met Rizoem en dat is niet voor niets. Evenals Leo durft Rizoem anders te denken en daarbij ook nog de daad bij het woord te voegen. “Maar dat doet Rizoem niet zomaar, daar zit wel degelijk een plan achter. Een plan dat misschien niet alledaags is, maar wel goed is uitgedacht.”

Uitdagend

Hellinga vindt het altijd weer een uitdaging om dingen voor elkaar te krijgen die anderen niet voor mogelijk hadden gehouden. Het liefst doet hij dat voor doelgroepen die het het hardst nodig hebben. “Dat maakt de samenwerking met Rizoem zo uniek. Het is mij inmiddels duidelijk geworden dat Rizoem niet voor ‘het grote geld’ gaat, maar voor de mensen die huisvesting nodig hebben. Dat is geen verkooppraatje, maar is gewoon écht waar. Een goed voorbeeld daarvan is Meerhoven. Rizoem zorgt ervoor dat er 10% sociale woningbouw staat in de nieuwe wijk Meerstad; een soort pseudo-corporatie dus. Maar daar houdt het niet mee op. Ook voor statushouders en buitenlandse studenten denken én acteren ze buiten de gebaande paden om huisvesting voor elkaar te krijgen”. En daar wordt Hellinga wel blij van.

Typerend

Wat Hellinga typerend vindt voor Rizoem is “dat ze met je meedenken, met oplossingen komen én het nog uitvoeren ook. Bij mij hebben ze inmiddels veel vertrouwen opgebouwd; ze hebben genoeg bewijs geleverd dat ze het kunnen. Ze acteren enthousiast en onorthodox op de agenda van de stad. Ik hoef nooit met een opdracht bij ze langs te gaan; ze weten me altijd te vinden en met goede ideeën te komen die een bijdrage leveren aan wonen, werken en recreëren in de Stad. Samen kijken we dan welke belangen er liggen en welke partijen betrokken moeten worden bij de samenwerking. En mét elkaar krijg je gewoon heel veel vóór elkaar”, aldus een eveneens bevlogen Hellinga.

Deel