Nieuws / Weiland wordt groen buurtschap in Zuidhorn, een droom komt uit

Weiland wordt groen buurtschap in Zuidhorn, een droom komt uit

Buurtschap de Gast is wonen in een groene omgeving, midden in een eigen park. Daar waar de bewoners wonen met oog en oor voor elkaar. Sámen, maar ook met respect voor elkaars privacy.

Veel algemene voorzieningen liggen op loopafstand. Dat geldt ook voor het bus- en treinstation. Het centrum met een breed winkelaanbod ligt iets verderop, ruim 900 meter van het woongebied.

Buurtschap de Gast is een uniek project waarbij de kwaliteit van wonen en leven centraal staat. Bij de bouw worden hoogwaardige materialen toegepast en de woningen zijn zeer comfortabel en energiezuinig. Het plan bestaat uit 3 typen woningen (6 x eengezinswoning type A, 3 x eengezinswoning type B, 6 appartementen type C) en een gemeenschappelijk buurthuis. Bijzondere elementen bij de woningen zijn de vide in woonkamer en schuifpui naar het overdekte terras. Vanuit de appartementen op de begane grond stap je zo het groen in, de appartementen op de verdieping beschikken over een royaal balkon.

Een bijzondere voorziening is het prachtige buurthuis voor gemeenschappelijk gebruik. In het gebouw is ruimte om elkaar te ontmoeten, feestjes, vergaderingen en workshops kunnen in het buurthuis worden georganiseerd. Er is een gemeenschappelijke keuken, huiskamer en zelfs een slaapkamer met badkamer. De schuur biedt ruimte voor fietsen maar kan ook voor hobby en klussen worden gebruikt.

De bewoners hebben een eigen buitenruimte maar zijn ook mede-eigenaar van het gemeenschappelijke groen en het parkeerterrein. De tuin wordt voorzien van een kas, een kruiden- en moestuin en een boomgaard.

Voor Rizoem een uniek project dat samen met initiatiefnemer Toos Zeelenberg, De Unie Architecten en gemeente Westerkwartier haar bijzondere vorm krijgt. Toos kwam samen met haar man Johan Bolt ruim 30 jaar geleden bij deze plek wonen en had toen al het idee om ooit daar met vrienden te gaan wonen. Na het overlijden van haar man heeft Toos besloten om haar droom te verwezenlijken, eigenaar Koos Roorda van het naastgelegen weiland sloot ook aan. Samen vormen ze onderdeel van het bouwteam die de droom laat uitkomen.